sâmbătă, 15 august 2009

Spitalul romanesc , deschizator de drumuri spre Capela .

    M-am gandit destul de mult daca sa scriu despre acest subiect sau nu. Dar, pentru ca am sa incerc sa prezint realitatea prin ochii mei si pentru ca nu exista persoana care sa reuseasca sa fie 100% obiectiva imi cer scuze daca voi ,,deranja" pe cineva. 
     Ultima luna , mai exact din 22 iulie , mi-am petrecut-o in Spitalul de Psihiatrie. Nu in calitate de psiholog si nici de pacient (ha, ha, ha !!!! Nu inca !!) ci in calitate de ,,apartinator", asa cum le place psihiatrilor sa spuna, apartinator insemnand membru al familiei.  Fereasca Dumnezeu sa ajungi acolo..... nu ca in alt spital ar fi mai bine , dar totusi .... Am trait aceasta luna cu multa frustrare, nemultumire, dezamagire, iritare , isterie, scarba pentru tot ceea ce tine de realitatea romaneasca.  Am trait clipe in care nu mi-a venit sa cred ca exista oameni atat de lipsiti de bunul simt elementar, de acel sentiment uman de mila desi ar trebui sa spun ca ele lipsesc in conditiile in care sunt absolut necesare si prevazute chiar in fisa postului . Adica esti platit sa faci acele lucruri dar ar trebui sa le faci chiar si daca nu ai fi platit .... asta pentru ca ai statut de ,, OM" . 
     Am vazut bolnavi care urinau noaptea in pat si balta de urina nu a fost spalata pana a doua zi la ora 14. Am constatat ca tratamentul medicamentos se modifica in functie de ce spune pacientul la ora 8:30 cand se face vizita (pacientul sedat si trezit cu forta) :
Doctorul : - Ati dormit azi noapte ?
Pacientul : - Destul de bine ...
Doctorul se adreseaza medicului rezident : - Ii reducem doza de .....
     Pentru ca peste noapte am fost acolo pot sa spun ca acest pacient se trezea din jumatate in jumatate de ora , se dadea jos din pat , facea o tura de pat , se aseza din nou in pat , isi punea cearsaful pe fata si incerca sa doarma . La urmatoarea tura mai iesea si pe hol sa vada  ce se intampla, ofta dezamagit si se punea din nou in pat . Pai sigur ca era dezamagit pentru ca nu avea cui sa spuna ca nu poate sa doarma, asistentele, medicul de garda si infirmierele puteau sa doarma si dormeau chiar bine. Din acest motiv , pacientii agitati pe timpul noptii sunt legati de pat de maini si picioare , mai exact rastigniti si ca sa fie siguri ca nu se mai pot misca deloc le mai trece si o curea lata de 7 cm peste piept. 
     Am vazut un pacient diagnosticat cu dementa caruia i se aruncau medicamentele pe pat si i se striga dojenitor ,,Inghite-le !!!"  iar el saracul nu intelegea dece pe o pastila scria 263 (sau ceva asemanator). 
     Nu stiam ca intr-un spital de Psihiatrie daca pacientul spune ,,Nu vreau pastilele !!!" il lasi in plata Domnului si spui familiei ca nu vrea sa isi ia medicamentele.
     Nu stiam ca pentru a face tomografie trebuie sa cari pacientul sedat in spate pentru ca nu exista scaun cu rotile , nu exista insotitor , ti se ofera doar transport pana la Spitalul Judetean unde cand ajungi ti se spune ca tocmai s-a stricat aparatul. Nu iti convine ca trebuie sa astepti pana se repara si pacientul primeste tratament pe presupuneri ? .... nici o problema, poti sa platesti din buzunar 600 ron si se rezolva. 
     Si pentru ca sunt curioasa din fire ( cel mai mare defect al meu in unele situatii) cu prima ocazie imi bag nasul in dosar sa vad ce scrie si ...... surpriza !!!! Fisele de observatie nu corespund cu realitatea :
- pacientul este cooperant,
- pacientul este calm,
- pacientul a fost contentionat (legat de pat) o singura data pe perioada noptii pentru  4 ore,
- pacientul are o buna coordonare motrica, etc.
     In realitate , pacientul cu AVC (atac vascular cerebral) pe fond toxic si atrofie corticala pronuntata :
- nu este cooperant, refuza medicatia , mancarea si apa,
- este agitat, uneori iritat si agresiv verbal si comportamental,
- este contentionat in fiecare noapte de la ora 22 pana a doua zi la ora la care vine apartinatorul,
- pacientul nu poate sa se ridice din pat , daca se ridica in picioare face pasi pe loc , nu poate sta drept si nu se poate deplasa.
     
     Dupa aproape o luna de ,,tratament" pacientul este o leguma , nu mai inghite mancarea, apa sau medicatia, nu se mai ridica din pat si a mai inceput sa faca si febra . Este dus de urgenta la Spitalul Victor Babes si la Spitalul Judetean cu temperatura 39 cu 4 si i se fac toate investigatiile :
- Tomograf,
- EKG,
- Sange, urina...
si stupoare .... NU ARE NIMIC !!!!!!
Drept urmare mi se spune de catre sefa de sectie ca Spitalul de Psihiatrie nu este azil pentru bolnavi de dementa si luni va fi externat .... 
     Si uite asa am ramas EU impreuna cu CONSTIINTA MEA si stau de vorba cu ea si ea ma intreaba daca am facut bine ca am incercat sa salvez viata unui om internandu-l intr-un spital ?! Pentru ca realitatea arata ca un om, care mi-a acordat incredere (asa confuz cum era), a intrat in spital pe picioarele lui si va iesi dus pe targa cu recomandarea de a fi scos la pensie si a primi pensie de handicap , bani cu care as putea plati o femeie care sa aiba grija de el . 
     
     Vreau sa mai  scriu si ce am observat eu in aceasta luna :
1. Vizita doctorului dureaza maxim 5 minute / zi alocate unui salon cu 7 pacienti;
2. Nu se fac observatii pe parcursul zilei si noptii;
3. Pacientii care sunt confuzi sunt lasati sa doarma fara sa li se ofere mancare sau apa ;
4. Pacientii care fac pe ei pe timpul noptii nu sunt schimbati sau spalati;
5. Pacientii care se cer la WC si au nevoie de sprijin sunt legati de pat sa faca in scutec;
6. In saloane se spala pe jos o singura data in 24 ore doar cu apa si se matura odata la aprox trei zile;
7. Daca te arati nemultumit de modul in care este tratat cel pe care l-ai dus acolo esti amenintat ca nu ti se mai permite accesul in spital daca nu te potolesti;
8. La fiecare 24 ore se schimba echipa de asistenti , rezidenti .... fiecare da tratamentul in functie de cum intelege el ca scrie pe fisa , nu dupa cum scrie pe fisa;
9. Medicul de garda habar nu are ce se intampla in spital pe timpul garzii lui;
10. Nu se respecta orele de tratament;
11. Sunt numiti pacienti care sa aiba grija de alti pacienti in timp ce infirmierele se joaca pe calculator sau comunica pe mess;
12. Nu conteaza cat / daca  le bagi in buzunar bani , atitudinea lor este aceeasi ... lipseste cu desavarsire;
13. Tot personalul medical se plange de lipsa dotarilor, medicamentelor , fondurilor , salariilor , etc. Toate astea valoreaza 20% din implicarea lor , restul de 80% tine de atitudinea lor, educatia lor , bunul lor simt si alte valori umane .
     Asa ca va recomand ceva : NU MAI DATI SPAGA PERSONALULUI MEDICAL !!!!!! Sunt atat de obisnuiti sa primeasca incat nu mai fac nimic stiind ca oricum primesc . Haideti sa vedem ce se intampla si cand nu vor mai primi de la nimeni nimic. Poate ca atunci isi vor face treaba sperand ca daca o fac bine la final vor primi ceva .... chiar si recunostinta celor pe care ii trateaza.
Imi pare rau ca scriu aceste lucruri chiar intr-o zi de sarbatoare. Am citit pe un site despre traditii si superstitii legate de aceasta zi Adormirea Maicii Domnului si scria ca daca in aceasta zi te rogi cu tot sufletul pentru sanatate sau pentru o schimbare in bine, ruga ta va fi ascultata. Ma rog si eu din tot sufletul ca toata suferinta si durerea mea sa se transforme in bucurie atunci cand cel care traieste aceasta tragedie se va face bine si imi doresc ca acest sistem medical bolnav sa inceapa o ,,cura de dezintoxicare" si optiunea de a fi spitalizat sa ofere oricarui om speranta si nu depresie asa cum se intampla acum. Amin