luni, 18 martie 2013

Si astfel Ionel a cunoscut-o pe Mariana


Stau in fata calculatorului si plang ….nu stiu ce sa scriu dar am hotarat sa scriu tot ce imi vine in cap. Aseara am avut o seara plangacioasa dupa ce am vizionat filmul August Rush, in seara asta m-a apucat plansul urmarind filmul Syster Act II. Ce e cu filmele astea de ma ineaca plansul ori de cate ori ma uit la ele ?
Este vorba despre lupta sufletelor tinere de a urma chemarea lor interioara si de a se manifesta indiferent care sunt oprelistile pe care le au de trecut. Si au destule….nu stiu daca ma proiectez pe mine in lupta lor interioara si cat de mult ma impresioneaza reusita lor sau doar faptul ca au ajuns sa urmeze cursul firesc al vietii.
Asta este pana la urma problema mea ,,Care este cursul firesc al vietii mele?” A fost o lupta grea si am sarit multe obstacole sa ajung aici …. Aici unde, ati putea intreba ?

Dar iata care a fost inceputul :
Numele meu este Turic Monica. Am 38 de ani, 8 luni si 8 zile in acest moment in care am inceput sa scriu. Viata mea a inceput insa cu mult inainte de acesti aproape 39 ani. Am ales sa ma nasc atunci, am ales familia in care sa ma nasc si mi-am ales viata. Nu am facut asta singura ci prietenii mei cei mai buni, ghizii mei spirituali m-au sfatuit si m-au ajutat ori de cate ori am avut nevoie. 

Dar sa incepem cu inceputul acestei vieti.
Cu mai bine de 63 de ani in urma venea pe lume in comuna Patranjeni, Judetul Alba, al patrulea copil al familiei Turic. Familia mai avea 3 fete si aceasta sarcina a fost pastrata si purtata de Maria Turic pentru ca ea dorea sa aiba un baiat. A fost o premonitie sau nu, nu conteaza …. A fost baiat. A primit numele Ioan si a fost rasfatatul familiei … sau cel putin al Mariei.  Un copil frumos, blond cu ochii albastri si cu o fire foarte vesela si jucausa, un baiat care a mostenit si o impulsivitate de la tatal lui Alexandru, numit de sotia lui Sendrut.

Sendrut era un om muncitor si foarte hotarat. Un om simplu, fara prea multa educatie dar cu anumite principii de viata bine insusite.  Nu a fost un tata foarte prezent in viata copiilor, insa atunci cand s-au luat decizii, a hotarat.

Maria, o femeie la fel de simpla si modesta era insa foarte afectuoasa. De asta a beneficiat foarte mult Ionel, baiatul rasfatat al familiei. Ce poate sa fie mai frumos decat un baiat cu o mama si trei surori, toate mai mari ca el si fete care au ajuns repede femei si s-au maturizat impotriva vointei lor.  Astfel, Ionel si-a permis sa fie copil cat mai mult timp, sa aleaga sa nu se maturizeze niciodata sau cel putin nu foarte repede.  A crescut fara prea multe presiuni, a fost iubit de toata lumea … doar era singurul care purta numele mai departe. Nu s-a omorat nici cu invatatul, desi ar fi putut sa faca asta, si orice prostioara ii tulbura linistea, era intotdeauna prezenta mama care sa il protejeze de impulsivitatea tatalui. Astfel s-a transformat intr-un tanar frumos, atletic, ingrijit, cu inclinatii spre incalcarea normelor sociale, prezentat oarecum de cei apropiati ca spirit liber.  

Vremurile erau compromise de frica. Regimul comunist isi punea amprenta pe fiecare familie si fiecare suflet. Ionel era insa un spirit liber. Vroia ceva, i se oferea mai mult sau mai putin imediat. Fetele il placeau, doar crescuse intr-o familie cu femei ocrotitoare. Stia cum sa le ia, stia ce le place, stia ce sa faca pentru a obtine tot ce isi dorea de la ele. Avea perioade in care disparea de acasa si cateva zile familia nu stia de unde sa-l ia. El traia acele zile in dezmat, experimentand placerile vietii. Povesti fantastice, vise capitaliste, alcool, femei ….  Plete in vant, barba de preot, haine hippy si dorinta de a ,,fugi” intr-o tara occidentala in care sa isi traiasca viata fericit.

Avea 22 ani cand a hotarat sa plece din Cugir, orasul in care si-a trait viata de la 5 ani. S-a dus in gara si a vrut sa cumpere un bilet spre Cluj, oras universitar, unde sora lui cea mica Ana era studenta. Avea vise pentru a urma o facultate ?! Nici vorba, erau multe femei usor de impresionat. Stia ca arata bine si isi construise un bun simt afisat care le impresiona pe fete. Isi cunostea foarte bine atuurile si femeile erau fiintele cele mai usor de manipulat pentru el…. Stia cum si avea cu ce. De cate ori nu a convins-o pe mama sa ii dea ultimii bani din casa pentru a-si satisface el o nevoie personala, care nu mai suporta amanare.

In gara insa, surpriza. Un poster mare anunta un concert al formatiei Phoenix in Timisoara. A aparut primul conflict real …. Cluj sau Timisoara. Ceea ce cunostea si ii oferea siguranta sau ceva nou spre care tanjea … Un spectacol cu formatia favorita. O pereche de blugi vanduta pe 300 lei, un bilet spre Timisoara si un destin provocator care incepea sa prinda contur in viata lui Ionel.

Cum ii era obiceiul, nu a anuntat pe nimeni ce decizie va lua. A plecat la Timisoara care atunci a devenit orasul care l-a adoptat. A muncit ca zilier pana sa afle parintii ce se intampla cu viata lui. Sa fi fost primul semn de maturitate a lui Ionel, acela de a nu fugi imediat la mama pentru a cere ajutor ?? Cine stie …. A durat doar 6 luni pentru ca a aflat mama ca nu avea un loc de munca stabil si trebuia sa se faca ceva. Astfel mama Maria a pus piciorul in prag. Au venit in Timisoara, au cautat niste cunostinte prin intermediul carora l-au angajat pe Ionel la Combinatul Solventul s-au intors acasa si tot Maria a initiat procedurile de mutare. Da, au vandut casa, au lasat cele 3 fete sa se descurce singure si s-au mutat in Timisoara. Totul pentru binele copilului, mandria familiei.

Cat timp a fost zilier, viata a fost frumoasa. Muncea cand avea si ce avea, castiga niste bani cu care platea cheltuelile impreuna cu un coleg si in timpul liber se distra … Astfel, intr-o zi de vara, defiland pe strand, mandru de fizicul lui si de tinuta lui nonconformista, cu barba si plete, cunoaste o tanara … O tanara simpla, foarte modesta dar cumplit de frumoasa. Cu un par lung si negru ca abanosul, un fizic de diva, o atitudine introverta si timida i-a starnit admiratia lui Ionel. Nu a fost iubire la prima vedere, a fost doar o potentiala relatie de scurta durata cu o femeie care probabil intorcea capul tuturor barbatilor de pe strand. Un trofeu pentru care merita sa lupte.

Si astfel Ionel a cunoscut-o pe Mariana.